Het jeugdteam van de gemeente gaat aan de slag met uw hulpvraag. Zij informeren u hierover. Zij kunnen u wijzen op algemene hulp, die u direct kunt krijgen. Maar zij kunnen ook nader onderzoek doen om te bekijken of uw kind specialistische hulp nodig heeft. Daarvoor gelden bepaalde voorwaarden.
De gemeente moet u informeren over hoe het verder gaat nadat u een afspraak heeft gemaakt. De medewerker van het jeugdteam kan dat ook doen.
U krijgt informatie over uw rechten. Als nader onderzoek nodig is, wordt u daarover ook geïnformeerd.
Vanaf het moment dat u zich meldt, kan een cliëntondersteuner u helpen. Dit is iemand van de gemeente of een organisatie die u helpt bij het doorlopen van de procedure. Deze persoon is onafhankelijk. De cliëntondersteuner kan niet dezelfde persoon zijn die uw hulpvraag gaat behandelen.
De cliëntondersteuner handelt altijd in uw belang. U blijft zelf bepalen wat u wil. De cliëntondersteuner geeft u daarbij informatie en advies. Daarnaast helpt de cliëntondersteuner u met:
- uw hulpvraag duidelijk krijgen
- keuzes maken
- hulp organiseren
- afstemmen met andere hulp die uw kind krijgt
De hulp van de cliëntondersteuner kunt u gebruiken zolang u dat zelf wil. De hulp is gratis.
Regels van Gemeente Landgraaf
Voorbeelden cliëntondersteuners
De gemeente kan de cliëntondersteuning laten uitvoeren door derden, zoals:
- Ouder adviseur
- MEE
- Steunpunt GGZ
- Sociaal Raadslieden
Het familiegroepsplan is een plan dat u (als ouder) opstelt samen met uw kind, familieleden of anderen in de sociale omgeving van uw kind. In dat plan geeft u aan hoe u de opvoed- en opgroeisituatie van uw kind wil verbeteren. U geeft ook aan wat u zelf daaraan doet en wat de personen in de omgeving van uw kind doen.
De gemeente kan u helpen om een familiegroepsplan te maken.
Regels van Gemeente Landgraaf
De gemeente onderzoekt of uw kind hulp nodig heeft. En welke hulp dan het beste is voor uw kind. Daarvoor kan de gemeente u om informatie vragen. Als u die informatie heeft of kunt opzoeken, moet u die geven. De gemeente bekijkt ook uw wensen en de persoonlijke situatie van uw kind en uzelf. En de gemeente houdt rekening met uw godsdienst, levensovertuiging en cultuur.
Regels van Gemeente Landgraaf
Schema
Bekijk hieronder hoe het onderzoek wordt uitgevoerd:
Regels van Gemeente Landgraaf
Regels van Gemeente Landgraaf
De niet vrij toegankelijke hulp vraagt u aan bij de gemeente waar uw kind woont. Ook een keuze voor een PGB geeft u aan bij de gemeente waar uw kind woont.
Het kan zijn dat u de hulp voor uw kind in een andere gemeente moet vragen. Dit is mogelijk wanneer uw kind al jeugdhulp met verblijf ontvangt.