Antwoord op vragen over het sociaal domein

Verhuiskosten

Normaal gesproken spaart u zelf voor de kosten van uw verhuizing. Ook als u een laag inkomen heeft, zoals een uitkering. Alleen in speciale situaties kunt u daar misschien bijzondere bijstand voor krijgen. Daarvoor moet u wel aan de voorwaarden voor bijzondere bijstand voldoen.

Verhuist u naar een andere gemeente?
Dan vraagt u de bijzondere bijstand aan in de gemeente waar u nu nog woont.

Regels van ISD BOL

Hoofdregel

In principe verstrekt uw gemeente geen bijzondere bijstand voor verhuiskosten. De gemeente gaat er namelijk vanuit dat u voor deze kosten heeft kunnen sparen, u er een lening voor kunt afsluiten of achteraf gespreid kunt betalen.

Uitzondering

Als er sprake is van bijzondere omstandigheden, dan kan de gemeente van bovenstaande regel afwijken. De hoogte van de bijzondere bijstand wordt dan bepaald aan de hand van de richtprijzen in de NIBUD Prijzengids. Op de bijzondere bijstand worden wel het drempelbedrag en uw draagkracht in mindering gebracht.

Vorm

Als u alleen een lening kunt afsluiten bij bijvoorbeeld de kredietbank als uw gemeente borg staat, dan kan de gemeente u bijstand in de vorm van een borgtocht verstrekken. Als dit niet mogelijk is, dan verstrekt de gemeente u bijstand in de vorm van een geldlening. Alleen in bijzondere situaties kan de gemeente bijstand om niet verstrekken. Dit betekent dat u de bijstand in beginsel niet hoeft terug te betalen.

Verplichtingen

U moet aan de gemeente betalingsbewijzen kunnen overleggen om aan te tonen dat u de verstrekte bijstand ook daadwerkelijk aan uw verhuizing heeft besteed.

Aanvragen middels GRIJZE KAART

U haalt aan de balie van ISD BOL in Brunssum of Landgraaf een GRIJZE KAART en een aanvraagformulier, vult dit volledig in en voegt de gevraagde bewijsstukken bij. Bent u geen cliënt van ISD BOL, dan vult u ook nog een formulier in met uw inkomens- en vermogensgegevens. Telefonisch om toezending vragen kan ook. De aanvraag komt u bij voorkeur inleveren tijdens het daarvoor bestemde spreekuur. Afgeven aan de balie van ISD BOL mag natuurlijk ook.

Laatst bijgewerkt op 28-01-2015