Antwoord op vragen over het sociaal domein

Waskosten

Een inkomen op het niveau van een bijstandsuitkering wordt voldoende geacht om deze kosten te betalen. U hebt daarom in principe geen recht op bijzondere bijstand voor de kosten van het wassen van kleding en het vervangen van versleten kleding. 

U moet meer wassen door lichamelijke klachten?

De gemeente kan aan u wel bijzondere bijstand verstrekken als u door lichamelijke klachten méér dan normale kosten hebt voor het wassen en vervangen van kleding. Voor incontinentie geldt dat u recht kunt hebben op incontinentie-absorptiemiddelen van uw zorgverzekeraar. U hoeft dan geen extra waskosten te maken. 

Wat heeft de gemeente bepaald?

De gemeente heeft het volgende bepaald over het verlenen van bijzondere bijstand voor waskosten en kosten kledingslijtage:

Regels van ISD BOL

GRIJZE KAART

U kunt recht hebben op bijzondere bijstand voor de meerkosten van bewassing en kledingslijtage. Dit betekent dat alleen die kosten in aanmerking komen voor bijzondere bijstand, die u meer maakt dan de gemiddelde Nederlander. De gemeente vergelijkt uw kosten in principe met de kosten zoals die vermeld staan in de prijzengids van het NIBUD. Als u recht heeft op bijzondere bijstand, dan wordt deze bijstand om niet verstrekt. Dit betekent dat u de bijstand in principe niet hoeft terug te betalen. Wel worden uw draagkracht en het drempelbedrag op uw uitkering in mindering gebracht.

HOE AANVRAGEN?

U haalt aan de balie van ISD BOL in Brunssum of Landgraaf een GRIJZE KAART en een aanvraagformulier, vult dit volledig in en voegt de gevraagde bewijsstukken bij. Bent u geen cliënt van ISD BOL, dan vult u ook nog een formulier in met uw inkomens- en vermogensgegevens. Telefonisch om toezending vragen kan ook. De aanvraag komt u bij voorkeur inleveren tijdens het daarvoor bestemde spreekuur. Afgeven aan de balie van ISD BOL mag natuurlijk ook.

Incontinentie

Als u extra bewassingskosten heeft als gevolg van incontinentie, dan heeft u in principe geen recht op bijstand. U kunt dan namelijk gebruik maken van het Zorgplan. U krijgt dan maandelijks zeker 150 stuks incontinentieverband vergoed. Hierdoor heeft u in principe dus geen meerkosten meer.

Laatst bijgewerkt op 28-01-2015