Antwoord op vragen over het sociaal domein

Stookkosten

Bijna iedereen in Nederland maakt kosten voor het verwarmen van zijn woning. Een inkomen op het niveau van een bijstandsuitkering moet genoeg zijn om deze kosten te betalen. Daarom hebt u in principe geen recht op bijzondere bijstand voor uw stookkosten. 

Uitzondering

De gemeente kan aan u wel bijzondere bijstand verstrekken als u door lichamelijke klachten of uw leeftijd méér dan normale kosten hebt voor het verwarmen van uw woning. U en uw kosten moeten wel aan de voorwaarden voldoen.

Toch bijzondere bijstand?

De gemeente heeft het volgende bepaald over het verlenen van bijzondere bijstand voor stookkosten:

Regels van ISD BOL

In principe heeft u geen recht op bijzondere bijstand voor stookkosten. De gemeente gaat er namelijk vanuit dat u deze kosten uit uw inkomen en vermogen kunt voldoen.

Alleen als er sprake is van bijzondere omstandigheden, dan kan de gemeente van bovenstaande regel afwijken. Hiervan is bijvoorbeeld sprake als het voor u medisch noodzakelijk is dat u hoge stookkosten heeft.

Het aanvragen van deze bijzondere bijstand gebeurt met behulp van de GRIJZE KAART. Bent u geen cliënt van ISD BOL, dan vult u daarnaast nog het formulier Verklaring Inkomen en Vermogen in. Op de bijzondere bijstand worden voor zover van toepassing, het drempelbedrag en uw draagkracht in mindering gebracht.

De hoogte van de bijzondere bijstand is gelijk aan de werkelijke kosten die u maakt. Hier worden wel de stookkosten die iedereen in Nederland gemiddeld maakt vanaf getrokken. Ook het drempelbedrag en uw draagkracht worden op de bijzondere bijstand in mindering gebracht. De bijstand wordt om niet verleend. Dit betekent dat u de bijstand in principe niet hoeft terug te betalen. U bent wel verplicht om de bijstand ook daadwerkelijk te besteden aan uw stookkosten.

Laatst bijgewerkt op 28-01-2015

.