Antwoord op vragen over het sociaal domein

Overbrugging scherpe terugval inkomen

Uw inkomen kan ineens lager worden, bijvoorbeeld als u onverwacht werkloos wordt.

In die gevallen kunt u mogelijk tijdelijk in aanmerking komen voor bijzondere bijstand. De bijzondere bijstand is bedoeld om de daling van uw inkomen te vergoeden en u te laten wennen aan uw lagere inkomen. 

Uw inkomen is plotseling lager?

De gemeente heeft het volgende bepaald over het verlenen van bijzondere bijstand voor de opvang van een plotselinge inkomensdaling door andere oorzaken:

Regels van ISD BOL

Als u bij het verzoek om een uitkering volledig zonder middelen van bestaan zit, kan ISD BOL u een overbruggingsuitkering verstrekken. Dit gebeurt bijna nooit. De overbruggingsuitkering is maximaal gelijk aan de voor u geldende bijstandsnorm, exclusief vakantietoeslag. Op dit bedrag wordt uw vermogen in mindering gebracht. Deze bijstand wordt om niet verstrekt, behalve als de noodzaak van het verlenen van de bijstand een gevolg is van een onnodig beroep op bijstand of als kan worden aangenomen dat u binnenkort wel weer over genoeg inkomen kunt beschikken over de betreffende periode. Bijstand om niet betekent dat u de bijstand niet hoeft terug te betalen. 

Laatst bijgewerkt op 28-07-2010

Lees ook