Antwoord op vragen over het sociaal domein

Communicatie en signalering

Bent u ziek, gehandicapt of op leeftijd? Dan moet u soms extra kosten maken voor communicatie- en signaleringshulpmiddelen. U kunt daarbij denken aan een computer voor omgevingsbediening, een wekinstallatie of een alarmeringssysteem.

Hoofdregel: geen bijzondere bijstand

U hebt in principe geen recht op bijzondere bijstand voor de kosten van communicatie- en signaleringsapparatuur, omdat:

Uw situatie Recht op bijzondere bijstand?
Uw zorgverzekeraar vergoedt de kosten
Nee, u kunt uw kosten op een andere manier betalen.
Uw zorgverzekeraar vergoedt de kosten niet Nee, uw kosten zijn niet noodzakelijk.

Uitzondering: bijzondere bijstand voor de eigen bijdrage

Als u een eigen bijdrage moet betalen, kunt u wel recht hebben op bijzondere bijstand. U en uw kosten moeten wel aan de voorwaarden voldoen.
De gemeente heeft het volgende bepaald over bijzondere bijstand voor deze kosten:

Regels van ISD BOL

Geen bijzondere bijstand

In principe heeft u geen recht op bijzondere bijstand voor de kosten van communicatie en signalering. U moet deze kosten namelijk uit uw inkomen en vermogen kunnen betalen.

Bijzondere omstandigheden

Op deze regeling wordt een uitzondering gemaakt als er sprake is van bijzondere omstandigheden. Er is in ieder geval sprake van bijzondere omstandigheden als:

  • u recht heeft op een hulpmiddel op basis van de Regeling zorgverzekering, maar
  • IZA Cura/VGZ: in de aanvullende verzekering van de collectieve ziektekostenverzekering  IZA Cura/VGZ is de vergoeding opgenomen van de abonnementskosten voor medisch geïndiceerde personenalarmering van de door IZA Cura/VGZ gecontracteerde meldkamer.

Hoogte

De inwoners van Brunssum, Onderbanken en Landgraaf hebben de mogelijkheid om deel te nemen aan de collectieve ziektekostenverzekering IZA Cura/VGZ, mits ze aan de inkomenseis voldoen. Deze verzekering wordt gezien als een voorliggende voorziening bij aanvragen bijzondere bijstand voor medische kosten: bij een aanvraag om bijzondere bijstand voor medische kosten wordt eerst gekeken of u geen recht heeft, of had kunnen doen gelden, op vergoeding van de kosten via de ziektekostenverzekering IZA Cura/VGZ. Is iemand verzekerd bij IZA Cura/VGZ, dan bestaat er recht op de vergoeding van IZA Cura/VGZ, is iemand niet verzekerd bij IZA Cura/VGZ terwijl dat wel had gekund, dan bestaat er geen recht op een vergoeding in het kader van bijzondere bijstand in plaats van de vergoeding van IZA Cura/VGZ. Dit beleid geldt ook bij persoonlijke alarmering.

Niet iedereen met het vereiste minimuminkomen heeft echter kunnen kiezen voor de collectieve verzekering – sommige mensen voldeden per 1 januari niet aan de inkomenseis, of kozen vanwege bijzondere omstandigheden voor een geschiktere polis bij een andere ziektekostenverzekeraar. Mocht iemand nog in aanmerking komen voor bijzondere bijstand in de kosten van persoonlijke alarmering, dan is het uitgangspunt dat de vergoeding die IZA Cura/VGZ verstrekt, toereikend is. Een vergoeding die ontvangen wordt van een andere ziektekostenverzekering, wordt in mindering gebracht. Voor het eventueel resterende bedrag kan bijzondere bijstand worden verleend.

Als u recht heeft op bijzondere bijstand, dan krijgt u in principe de eigen bijdrage of de meerkosten vergoed. Op de bijzondere bijstand worden wel het drempelbedrag en uw draagkracht in mindering gebracht. De bijstand wordt om niet verstrekt. Dit betekent dat u de bijstand in principe niet hoeft terug te betalen. U bent wel verplicht de bijstand ook daadwerkelijk uit te geven aan de eigen bijdrage of meerkosten.

Laatst bijgewerkt op 09-06-2011