Antwoord op vragen over het sociaal domein

Chronisch zieken en gehandicapten


Bijzondere bijstand voor hogere algemene kosten van het bestaan

Als u pensioengerechtigd bent, of als u chronisch ziek bent of gehandicapt, dan kan het dagelijks leven voor u duurder zijn dan voor andere mensen. U kunt hierbij bijvoorbeeld denken aan hogere kosten voor wonen, verwarming, maaltijdvoorziening en kleding(slijtage).
De gemeente heeft het volgende bepaald over bijzondere bijstand voor hogere algemene kosten van het bestaan voor chronisch zieken, gehandicapten en pensioengerechtigden:

Regels van ISD BOL

BLAUWEKAART

"Uitvoeringsregeling tegemoetkoming kosten chronisch zieken en gehandicapten ISD BOL"
 

Deze uitvoeringsregeling bestaat niet meer vanaf het van kracht worden van de Participatiewet per 1 januari 2015. Aanvragen die betrekking hebben op het kalenderjaar 2014 kunnen nog worden ingediend tot 1 maart 2015.


Wie heeft recht op een tegemoetkoming in de kosten van chronisch zieken en gehandicapten

 - u staat op de peildatum, dit is 1 januari van het kalenderjaar waarop de tegemoetkoming betrekking heeft, bij de GBA ingeschreven in een van de ISD BOL gemeenten Brunssum, Onderbanken of Landgraaf en u woont daar ook
- u bent chronisch ziek of gehandicapt en minimaal 18 jaar(*)- u heeft op de peildatum een inkomen dat maximaal 110% van de toepasselijke bijstandsuitkering bedraagt. Als u over de maand januari een bijstandsuitkering ontvangt, voldoet u aan deze eis.
- u heeft op de peildatum een vermogen niet hoger dan € 5.795,00 voor een alleenstaande en € 11.590,00 voor alleenstaande ouders en gehuwden tezamen. Dit is de vermogensgrens van de peildatum 1 januari 2013. Bij een andere peildatum kan een andere vermogensgrens gelden. Eventueel vermogen in een zelfbewoonde eigendomswoning wordt niet meegerekend. 

Chronisch ziek of gehandicapt is degene:
- die op peildatum 1 januari van het kalenderjaar waarop de tegemoetkoming betrekking heeft...
... een beschikking heeft ontvangen van de WMO waaruit blijkt dat
a. hij een woningaanpassing boven de € 1350,00 heeft ontvangen of;
b. hij een scootmobiel of regiovervoer als vervoersvoorziening ontvangt of;
c. hij een electrische rolstoel heeft ontvangen.

De onder 1 genoemde voorzieningen moeten zijn toegekend in 2011 of 2012. Onder 1a en 1b bedoelde beschikkingen accepteert ISD BOL ook als deze ouder is, maar voor onbepaalde tijd toegekend óf tot en met 2011 of 2012.
Van de vervoersvoorziening regiotaxi moet u minimaal 12 keer gebruik hebben gemaakt in het jaar voorafgaande aan het kalenderjaar waarin u om de tegemoetkoming vraagt. Dit hoeft u niet zelf aan te tonen. ISD BOL neemt hierover contact op met de WMO.

óf

... die beschikt over een indicatie van het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ) waaruit blijkt dat hij/zij op de peildatum thuiswonend en langdurig, dat wil zeggen langer dan één jaar, aangewezen is op thuiszorg.

óf
... die op grond van de Tegemoetkoming Onderhoudskosten Gehandicapte thuiswonende kinderen (TOG2000) een bijdrage ontvangt voor zijn thuiswonende gehandicapte kind van 3 tot 18 jaar.
 
Wat kunt u krijgen?

Woont u in Brunssum, heeft u een inkomen dat maximaal 110% is van de toepasselijke bijstandsuitkering, dan ontvangt u e
en tegemoetkoming van € 125.00 per persoon betrekking hebbende op het desbetreffende kalenderjaar.

Woont u in Onderbanken of Landgraaf, heeft u een inkomen dat maximaal 110% is van de toepasselijke bijstandsuitkering, dan ontvangt u een tegemoetkoming van € 100.00 per persoon betrekking hebbende op het desbetreffende kalenderjaar. Gehuwden of daarmee gelijkgestelden die beiden aan de voorwaarden voldoen, ontvangen ieder afzonderlijk de vergoeding.

Wat moet u doen?
 

U haalt aan de balie van ISD BOL in Brunssum of Landgraaf een Blauwekaart, vult het daarbij horende aanvraagformulier volledig in en voegt de gevraagde bewijsstukken toe. Bent u geen cliënt van ISD BOL, dan vult u ook nog een formulier in met uw inkomens- en vermogensgegevens. De aanvraag komt u inleveren tijdens het daarvoor bestemde spreekuur. Dit is elke dinsdag van 9 tot 12.30 uur. Afgeven aan de balie van ISD BOL in Brunssum of Landgraaf mag ook, maar tijdens het spreekuur wordt u geholpen door deskundige medewerkers en dat helpt bij een snelle afhandeling. U kunt overigens ook telefonisch om toezending van de blauwekaart vragen. U kunt een aanvraag indienen tot 1 maart van het jaar volgend op het kalenderjaar waarin de kosten zijn gemaakt.

Laatst bijgewerkt op 28-01-2015

Lees ook