Antwoord op vragen over het sociaal domein

Brillen

De kosten van brillen(glazen) en contactlenzen worden door de basiszorgverzekering niet vergoed. Daarom krijgt u hier meestal geen bijzondere bijstand voor. U kunt zich aanvullend verzekeren om een vergoeding voor de kosten van brillen(glazen) en contactlezen te krijgen.

Wat heeft uw gemeente bepaald?

De gemeente mag besluiten dat u toch bijzondere bijstand krijgt. Dat heet buitenwettelijk begunstigend beleid.

De gemeente kan bij het vaststellen van de hoogte van de bijzondere bijstand uitgaan van de kosten van de goedkoopste geschikte bril, brillenglazen en/of contactlenzen. De gemeente kan ook uitgaan van richtprijzen.

Regels van ISD BOL

De inwoners van Brunssum, Onderbanken en Landgraaf hebben al sinds 2007 de mogelijkheid om deel te nemen aan een collectieve aanvullende verzekering.
Die collectieve verzekering ('Collectieve Aanvullende Ziektekostenverzekering Zuid-Limburg' ) wordt aangeboden door twee verzekeraars: IZA Cura en VGZ.

Doet u bij ons een verzoek om bijzondere bijstand voor medische kosten - bijvoorbeeld voor een bril of contactlenzen - dan geldt deze collectieve aanvullende verzekering als 'voorliggende voorziening' . Dat wil zeggen: wij beoordelen eerst of de aanvrager geen recht heeft, of had kunnen doen gelden, op vergoeding van de kosten van de bril of lenzen via de 'Collectieve Aanvullende Ziektekostenverzekering Zuid-Limburg'. Wie deelneemt aan deze verzekering, heeft recht op een vergoeding van IZA Cura of VGZ. Wie niet deelneemt aan de 'Collectieve Aanvullende Ziektekostenverzekering Zuid-Limburg' - terwijl hij dat wel had kunnen doen - heeft geen recht op bijzondere bijstand.

Kijk naar het vergoedingenoverzicht van de 'Zuid-Limburg-polis' van IZA Cura en VGZ. Daarin staan onder andere de vergoedingen voor brillen en contactlenzen.

Niet iedereen met het vereiste minimuminkomen heeft kunnen kiezen voor de collectieve verzekering – sommige mensen voldeden per 1 januari niet aan de inkomenseis, of kozen vanwege bijzondere omstandigheden voor een geschiktere polis bij een andere ziektekostenverzekeraar. Mocht iemand daardoor nog in aanmerking komen voor bijzondere bijstand in de kosten van aanschaf van een bril, brillenglazen of contactlenzen, dan is het uitgangspunt dat de bedragen die IZA Cura / VGZ vergoedt, toereikend zijn. Vergoedingen die men ontvangt van een andere ziektekostenverzekering worden op die bedragen in mindering gebracht. Voor het eventueel resterende bedrag kan bijzondere bijstand worden verleend.

Het aanvragen van de bijzondere bijstand gebeurt met behulp van de GRIJZE GEMEENTEKAART. Om voor deze bijzondere bijstand in aanmerking te komen worden de gebruikelijke draagkrachtregels toegepast. Deze kunt u opzoeken en lezen door het hoofdstuk 'Voorwaarden' in de kolom aan de linkerkant van deze pagina aan te klikken.

Laatst bijgewerkt op 28-01-2015

Begrippen