Antwoord op vragen over het sociaal domein

Collectieve ziektekostenverzekering

Iedereen in Nederland is verplicht een basisverzekering voor ziektekosten af te sluiten. Iedereen kan zich vrijwillig bijverzekeren door een of meer aanvullende ziektekostenverzekeringen af te sluiten. Vaak is het mogelijk een collectieve ziektekostenverzekering af te sluiten via uw gemeente. Het voordeel van collectieve verzekeringen is dat ze goedkoper zijn. Soms vergoedt de gemeente een deel van de premie voor de collectieve aanvullende verzekering. Dit is afhankelijk van wat uw gemeente daarover heeft bepaald.

De gemeente heeft het volgende bepaald over een collectieve (aanvullende) verzekering:

Regels van ISD BOL

VGZ Zuid-Limburg

De gemeenten Brunssum, Onderbanken en Landgraaf bieden een collectieve ziektekostenverzekering aan voor mensen met een inkomen tot een bepaalde hoogte. De verzekering wordt aangeboden door VGZ Zuid-Limburg

2016

U mag deelnemen aan deze verzekering als u een inkomen hebt tot 150% van uw bijstandsnorm. Dit is een behoorlijke ruimte. Met deze inkomensgrens bereiken de gemeenten niet meer alleen mensen met een minimuminkomen maar ook een grote groep inwoners die daarboven liggen met hun inkomen.

De premie bedraagt vanaf 1 januari 2016 €155,47 per maand per betalende verzekerde. 
Het unieke van deze premie is:

- het eigen risico van € 385 is meeverzekerd. 
U betaalt in de verzekering maar ongeveer € 250 mee, iets meer dan € 20 per maand.  Hebt u dus minder ziektekosten en gebruikt u het eigen risico niet helemaal, dan is deze verzekering nog altijd voordelig.

- de eigen bijdrage in ziektekosten is meeverzekerd tot € 500.
U hebt geen omkijken meer naar rekeningen!
Het risico dat u rekeningen vergeet en er daardoor schulden ontstaan is nihil!

-NIEUW vanaf het kalenderjaar 2016 is de vergoeding van de eigen bijdrage Wmo tot maximaal € 400 per kalenderjaar.
Vergoeding van de eigen bijdrage Wmo voor huishoudelijke hulp en/of persoonlijke begeleiding of ondersteuning. Het betreft de vergoeding van de eigen bijdrages voor ontvangen maatwerkvoorzieningen (op basis van indicatie) voor huishoudelijke hulp en/of begeleiding, vastgelegd in de Wmo en uitgevoerd door de gemeente waar u woont.

Raadpleeg voor meer informatie over de vergoedingen van de 'Collectieve Ziektekostenverzekering Zuid-Limburg' de website van VGZ Zuid-Limburg.

Tegemoetkoming gemeenten

De ISD BOL gemeenten verstrekken een tegemoetkoming van € 120 per kalenderjaar per betalende verzekerde in de premiekosten van de aanvullende verzekering. Dit is voor de deelnemers aan de Collectieve Ziektekostenverzekering met een inkomen tot een bepaald percentage van de toepasselijke bijstandsnorm voor gehuwden. Dit bedrag gaat dus nog van de bovengenoemde premie af. Er gelden de volgende inkomensgrenzen:

voor alleenstaanden 75% van de gehuwdennorm
voor alleenstaande ouders 100% van de gehuwdennorm
voor gehuwden 110% van de gehuwdennorm

Ter voorkoming van de armoedeval verstrekt ISD BOL € 60 tot de volgende inkomensgrenzen:

voor alleenstaanden 80% van de gehuwdennorm
voor alleenstaande ouders 105% van de gehuwdennorm
voor gehuwden 115% van de gehuwdennorm

Bent u verzekerd bij VGZ ZUID-LIMBURG?
Dan ontvangt u jaarlijks een aanbod voor het volgende kalenderjaar. U hoeft hier niets voor te doen.

Passende en toereikende voorliggende voorziening

De collectieve (basis en aanvullende) ziektekostenverzekering wordt voor de bijzondere bijstand aangemerkt als voorliggende voorziening voor medische kosten. Dit betekent dat iemand die verwijtbaar géén gebruik maakt van het aanbod om deel te nemen aan de collectieve verzekering, NIET in aanmerking komt voor bijzondere bijstand voor kosten die worden gedekt door de collectieve (basis en  aanvullende) ziektekostenverzekering.

Laatst bijgewerkt op 30-12-2015

Lees ook